Nu geopend! 088-2424611 Mail ons  of  bel mij terug

Erfenis zuiver aanvaarden

Als erfgenaam kun je een aantal keuzes maken met betrekking tot de erfenis. Je kan de erfenis zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen. Als je de erfenis zuiver aanvaardt, erf je niet alleen alle goederen, maar ook eventuele schulden. Is er bijvoorbeeld een belastingschuld of staat er een lening open, dan zijn de erfgenamen hiervoor verantwoordelijk. Als uiteindelijk blijkt dat de schulden hoger zijn dan de bezittingen dan kun je door eventuele schuldeisers aansprakelijk worden gesteld 

Hoe kun je de erfenis zuiver aanvaarden?

Je kan hiervoor een verklaring van zuivere aanvaarding afleggen bij de rechtbank. Dit is niet per se nodig voor het zuiver aanvaarden. Zodra je de bezittingen van de overledene opruimt of de openstaande rekeningen betaalt, heb je volgens de wet de erfenis zuiver aanvaard.

Wel of niet zuiver aanvaarden 

je hebt drie maanden de tijd om te beslissen of je de erfenis zuiver wil aanvaarden of niet. Dit noemen ze tijd van beraad. De schuldeisers kunnen de erfgenamen drie maanden lang niet vragen om hun schulden te betalen. in deze periode kun je achterhalen of er schulden zijn waar je aan moet  voldoen als je de erfenis zuiver aanvaardt.

Notaristarieven vergelijken

Heb jij voor de banken en andere instanties een verklaring van erfrecht nodig? Vergelijk dan de notaristarieven voor een verklaring van erfrecht en vraag gratis offertes aan. 

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344