Open van 08:30 tot 21:00 088-2424611 Mail ons

Codicil

Waar kies jij voor om vast te stellen wat er met jouw bezittingen gebeurt wanneer je komt te overlijden? Kies je voor een testament of schrijf je zelf een codicil?

Wat is een Codicil?

Een codicil is een vorm van een testament. In een codicil kan je verschillende onderwerpen opnemen. Je kan bijvoorbeeld legaten opnemen in dit document. Een codicil moet aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Het codicil moet handgeschreven zijn. Een gedrukt of getypt codicil is niet rechtsgeldig!;
  • Het codicil moet voorzien zijn van een datum (gedagtekend);
  • Het codicil moet voorzien zijn van een paraaf of handtekening. Wanneer het codicil bestaat uit meerdere bladzijden wordt het advies gegeven om de paraaf of handtekening onder iedere pagina te plaatsten.

Wat staat in een Codicil?

In een codicil kun je verschillende zaken laten vastleggen:

  • Bijvoorbeeld de wensen voor je uitvaart; 
  • Je kunt bepaalde goederen legateren. Je kan bijvoorbeeld vastleggen wie jouw sieraden krijgt of wat er met jouw kleding gebeurt. Onroerende zaken kunnen niet via een codicil nagelaten worden. Dat moet echt in een testament gebeuren.

Nadelen van een Codicil

Er zijn echter wel een aantal nadelen aan een codicil. Een codicil wordt niet geregistreerd wanneer je dat zelf niet laat doen. Vaak zijn de erfgenamen ook niet op de hoogte van een codicil of het codicil is zoek. Om er zeker van te zijn dat het codicil bewaard blijft, kan je het codicil aan een notaris geven. De notaris zal het document dan in bewaring nemen. Nog een ander nadeel is dat je met een codicil minder kunt vastleggen dan met een testament. 

Op DeGoedkoopsteNotaris.nl kan je snel en makkelijk notarissen bij jou in de buurt vergelijken. Door gratis offertes aan te vragen krijg je een helder beeld van de kosten.

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344