Open van 08:30 tot 21:00 088-2424611 Mail ons

Bloot eigendom

Wat als jij de eigenaar bent van het huis, maar jouw ouders wonen erin? Dan wordt dit bloot eigendom genoemd. Jouw ouders hebben dan het vruchtgebruik van de woning. Het vruchtgebruik moet altijd door een notaris worden vastgelegd. De notaris zorgt er dan voor dat het wordt geregistreerd in het Kadaster

Het blote eigendom overdragen

Vroeger werd vaak het blote eigendom overgedragen aan de kinderen om er een belastingvoordeel aan over te houden. In de loop der jaren zijn er echter nieuwe wetgevingen gekomen waardoor het niet voor elk persoon belastingtechnisch een voordeel oplevert. 

Wat zijn de belangrijkste wijzigingen? 

In 2001 is er een wet geïntroduceerd die ervoor heeft gezorgd dat zowel de vruchtgebruiker als de persoon die in het bezit is van het blote eigendom wordt belast in box 3. Tevens leidde dit ertoe dat de hypotheekrente niet meer aftrekbaar is. 

In 2010 werd artikel 10 van de successiewet ingevoerd. De waardeaangroei wordt dan ook belast met de heffing van erfbelasting.

In 2011 is artikel 10 aangepast waardoor je minder erfbelasting verschuldigd bent over de waardeaangroei.

Hoe werkt het vruchtgebruik?

Jij geeft jouw eigendom in bruikleen, dat noemen ze vruchtgebruik. De rechten draag je dan over naar een ander. Vaak gaat dit om een huis met inboedel. Zodra de vruchtgebruiker overlijdt vervalt het recht van het vruchtgebruik. het bezit wordt dan toegewezen aan de eigenaar of de erfgenamen van de oorspronkelijke eigenaar. 

Notarissen vergelijken

Heb jij een notaris nodig voor het laten vastleggen van het vruchtgebruik? Zoek dan snel naar een notaris bij jou in de buurt en vraag direct gratis offertes aan. Dit kan jouw honderden euro's besparen. 

Tip: Erf je het blote eigendom? Dan kun je soms uitstel van de erfbelasting aanvragen. Pas als je het vruchtgebruik ook krijgt levert het eigendom je pas iets op. Moet je dit al eerder betalen dan dit ervoor kunnen zorgen dat je in de financiële problemen komt. 

Waarom DeGoedkoopsteNotaris.nl?

Vind een notaris in de buurt

Spread the word DeGoedkoopsteNotaris op facebook DeGoedkoopsteNotaris op twitter DeGoedkoopsteNotaris op GooglePlus
Voor notarissen

DeGoedkoopsteNotaris.nl (onderdeel van DGN) Keizersgracht 424, 1016 GC Amsterdam KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344