vinkje Ontvang 4 offertes vinkje 20+ jaar ervaring vinkje Bespaar op notariskosten
Persoon & Familie

Testament voor langstlevende partner

Leestijd
3 minuten

Categorie
Persoon & Familie

Zoek Notarissen »

Met de langstlevende wordt de partner of geregistreerd partner van de overledene bedoeld. Als beide partners geen testament hebben dan is de volgende wettelijke regelgeving van kracht zodra er een achterblijvende echtgenoot partner én kind is.

Wettelijke regelgeving voor langstlevende partner

Volgens de huidige wetgeving moeten de kinderen of andere erfgenamen wachten op hun erfdeel totdat ook de langstlevende partner is overleden. Deze wet is in 2003 ingevoerd ter bescherming voor de langstlevende partner. De wet zorgt ervoor dat de achtergebleven partner bij het overlijden automatisch alle bezittingen en schulden ontvangt van de overledene. Kinderen kunnen niet (meer) hun erfdeel opeisen als de partner of echtgenoot nog in leven is. Zij krijgen alleen een vordering.

Wanneer de partner ook overlijdt kan de erfenis worden opgeëist door de kinderen. Op het moment dat de kinderen een vordering op de langstlevende hebben, hoeven zij geen rente te betalen over dit bedrag van hun erfenis. Echter moeten zij wél al erfbelasting betalen. Dit is voor velen een groot probleem. Dit kan voorkomen worden door in het testament een speciale clausule op te nemen: Het opvullegaat.

Mag de langstlevende partner het geld van de kinderen opmaken?

De langstlevende mag alle goederen van de nalatenschap gebruiken, het huis, de auto en het saldo o de bankrekening. De langstlevende mag die bezittingen zelfs verkopen of aan anderen schenken. Daarvoor is geen toestemming nodig van de kinderen.

In een enkel geval kunnen kinderen ingrijpen als het gaat om een extreem uitgavenpatroon. Er moet dan wel worden aangetoond dat de langstlevende in een toestand is dat hij of zij niet meer in staat is om zelf de belangen waar te nemen. 

Gehuwd of geregistreerd partners zonder kinderen 

U erft als partners van elkaar. Als u overlijdt en uw partner was al eerder overleden dan erft uw familie alles. De familie van uw partner erft dan niets. In een testament kunt u wel familie van uw partner aanwijzen in de situatie dat uw partner er bij uw overlijden niet meer is.

De langstlevende partner maar ongehuwd?

Samenwoners hebben altijd een testament nodig om van elkaar te kunnen erven. De wettelijke regeling geldt dan namelijk niet automatisch, terwijl dat wel wenselijk is.

De langstlevende partner hertrouwt, wat nu? 

Als de langstlevende partner hertrouwt gelden gewoon de regels van de wettelijke verdeling. Het vermogen gaat dan in de eerste instantie naar de - nieuwe - partner. En níet direct naar de kinderen uit het eerste gezin. 

Wilt u het anders regelen?

Er is niet 1 standaard langstlevende testament. Er zijn veel variaties mogelijk, die allen voor een deel aansluiten bij de wettelijke regeling en afwijken op weer andere punten. Ook voor gehuwden of geregistreerd partners die wel beschermd worden door de wettelijke regeling, zijn er dan ook vaak belangrijke argumenten om toch een testament te nemen.

Wilt u liever dat er andere regels van kracht zijn dan die van de wet?
U kunt uw wensen voor de langstlevende partner en uw kinderen bespreken met een notaris en deze opnemen in een testament.

Naar de notaris

Het is aan te raden om eens in de 5 jaar te kijken of jullie testament nog voldoet aan jullie wensen. U kunt alleen een testament opstellen voor 1 persoon, of samen voor 2 personen of een testament met kinderen. Heeft u een testament? Dan kunt u ook uw testament wijzigen bij de notaris. Op deGoedkoopsteNotaris.nl kunt u de notarissen vergelijken op basis van prijs en kwaliteit. Vraag gratis maximaal 4 offertes aan bij notarissen van uw keuze. 

Testament opstellen »